Myoomat – hankala vaiva

Myoomat – hankala vaiva
December 17, 2015 andersson

Myoomien mahdollisia oireita ovat mm. runsas kuukautisvuoto, vatsan turvotus, vatsakipu, hedelmällisyyteen ja raskauteen liittyvät ongelmat, yhdyntäkipu ja virtsarakkoon ja suoleen liittyvät vaivat. Monet naiset sietävät oireita pitkään ja odottavat kauan ennen kuin hakevat apua. Jos oireita esiintyy, on tärkeää mennä lääkäriin, jotta lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja myoomien hoito voidaan aloittaa.

Pitäisikö mennä lääkäriin vai ei?

Myoomia esiintyy 20–40 %:lla lisääntymiskykyisistä naisista. Heistä 25–50 %:lla esiintyy oireita, jotka vaikuttavat kielteisesti arkeen, työkykyyn, ihmissuhteisiin ja sukupuolielämään.1 Oireita ovat usein vaikea vatsakipu, vaikeus tulla raskaaksi, väsymys ja yhdyntäkipu. Naiset kertovat, että heidän on vaihdettava tamponi 40–60 minuutin välein ja nukuttava pyyheliinakasan päällä siltä varalta, että vuotosuoja pettää. Näistä vaikeista ongelmista huolimatta ei ole tavatonta, että osa naisista odottaa pitkään ennen yhteydenottoa lääkäriin, joskus jopa viisi vuotta.2 Monia oireet nolottavat, etenkin, jos oireet vaikuttavat yksityiselämään tai työhön. Toiset yrittävät lääkitä itseään, toiset kärsivät hiljaa – kuvitellen usein, että myoomat ovat normaali osa elämää.

Toteaminen

Tila on tärkeä diagnosoida mahdollisimman pian, varsinkin, jos toiveissa on lapsia. Myoomat voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa lisääntymiskykyisillä naisilla.3 Koska lapsia hankitaan yhä myöhemmin ja myoomat yleistyvät iän myötä, 30–40-vuotiaille naisille varhainen diagnoosi on yhä tärkeämpää hedelmällisyyden säilymiseksi.

Hoito

Myoomia voidaan hoitaa lääkkeillä tai erilaisilla leikkausmenetelmillä.

Lue lisää eri hoitovaihtoehdoista: Hoidot

Vaikutus arkeen

Uuden tutkimuksen mukaan oireet vaikuttivat kielteisesti arkeen, työkykyyn, perheeseen, ihmissuhteisiin ja sukupuolielämään 42 %:lla naisista, joilla oli todettu myoomia.4 Eräs nainen kertoi, että hänen oli pantava herätyskello soittamaan parin tunnin välein ehtiäkseen vaihtaa kuukautissuojan ajoissa. Nainen suunnitteli lomat ja vierailut ystävien luona siten, että hänellä ei olisi kuukautisia juuri silloin. Hänestä veriset pyyheliinat hotellissa tai ystävien luona olivat kiusallisia. Toinen tutkimus osoitti, että lähes kaksi kolmasosaa kaikista naisista, joilla oli todettu myoomia, oli huolissaan työpäivien menettämisestä oireiden takia. 25 % työssä käyvistä uskoo, että myoomat lyhentävät heidän uraansa.5 45- vuotias nainen, jolla oli myoomia, kuvaili väsymystään sietämättömäksi siinä määrin, että hän ei pysty keskittymään työhönsä. ”Minulla olisi mahdollisuus ottaa vastaan vastuullisempi työ, mutta itseluottamukseni horjuu kuukautisten aikana ja minulle tulee usein sairauspoissaoloja. Minua hävettää kertoa ongelmasta esimiehelle.”

Runsaita kuukautisia ja kuukautiskipuja voidaan hoitaa

Myoomat aiheuttavat naisille suuria ongelmia. Myoomista huolimatta on kuitenkin mahdollista elää tavallista elämää. Jos oireita esiintyy, on tärkeää mennä lääkäriin, jotta lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja myoomien hoito voidaan aloittaa.

”Kehotan kaikkia menemään välittömästi lääkäriin, jos kuukautishäiriöitä esiintyy. Jos ensimmäinen lääkäri ei havaitse mitään vikaa, hakeudu toiselle lääkärille saadaksesi toisen mielipiteen. Itselläni esiintyi runsasta vuotoa usean kuukauden ajan ennen kuin menin lääkäriin.” – Becky Bevars

1. Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Uppdat. (2008) 14 (3): 259-274.

2. Bijan J, Borah, et al. T J Obstet Gynaecol. 2013; 209 (4): 31

3. Pritts EA, et al. Fertil Steril 2009;91:1215−1223

4. Zimmerman A et al: Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: an international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health 2012, 12:6 http://www.biomedcentral.com/1472-6874/12/6

5. Luiz Gustavo Oliveira Brito et al.: Uterine leiomyoma: understanding the impact of symptoms on womens’ lives. Reproductive Health 2014, 11:10.

Send this to friend