Mikä hoito on minulle sopivin?

Mikä hoito on minulle sopivin?
December 17, 2015 andersson

Myoomien toteamisen jälkeen seuraava kysymys koskee todennäköisesti sopivinta hoitoa. Myoomiin on erilaisia hoitoja, joihin liittyy erilaisia hyötyjä ja haittoja. Toiselle sopivin hoito ei välttämättä sovi yhtä hyvin jollekulle toiselle.

Jos tehdään esimerkiksi kohdunpoisto (hysterektomia), kipua tai vuotoa ei enää esiinny, sillä myoomat poistuvat kohdun mukana. Raskaaksi tulo ei kuitenkaan ole tämän jälkeen enää mahdollista. Muut hoidot, kuten pelkkien myoomien poistoleikkaus tai tablettihoito, voivat olla hyvä vaihtoehto, kun kohtu halutaan säilyttää.

Sopiva hoito riippuu tulevaisuudensuunnitelmista ja siitä, mitä kukin pitää merkityksellisenä ja tärkeänä.1 Ei ole olemassa selvästi parasta päätöstä, joka sopisi kaikille, eikä huonointa päätöstä, jollaista ei pitäisi tehdä. Jos välitön hoito ei ole tarpeen, eri vaihtoehtoja voi pohtia ajan kanssa ja keskustella niistä lääkärin kanssa.

Valmistaudu ennen lääkärikäyntiä

Tuntuuko olo epävarmalta, kun lääkärin kanssa pitäisi keskustella hoitovaihtoehdoista? Lääkäri ymmärtää tilanteesi ja voi suositella hoitoa, joka sopii sinulle oireiden, ennusteen ja henkilökohtaisesti merkityksellisten seikkojen ja mieltymysten perusteella.2 Ennen lääkärikäyntiä on hyvä valmistautua lukemalla eri hoitovaihtoehdoista, joita on tarjolla. Valmistautumalla voi tuntea olonsa varmemmaksi ja esittää enemmän kysymyksiä.

Hyviä neuvoja ennen lääkärikäyntiä

Askarruttavatko myoomadiagnoosi ja hoidon valinta? Tässä on hyviä neuvoja, jotka voivat helpottaa hoidon valintaa.

1. Kirjoita ylös ajatukset ja kysymykset ja ota ne puheeksi lääkärin kanssa.
2. Kysy lääkäriltä uusista hoidoista, niiden tehosta ja hoitoihin liittyvistä riskeistä.
3. Kuuntele lääkärin mielipiteitä hoitovaihtoehdoista ja pyri tekemään päätös.

Kirjoittaja

Deborah Lancastle työskentelee terveyspsykologina (British Psychological Society liiton Chartered Psychologists- ja Applied Psychology Practice Supervisors rekisterit). Hänen tutkimuksensa koskee etupäässä naisten gynekologiseen terveyteen liittyviä psykososiaalisia puolia ja prosesseja, jotka selittävät positiivisen psykologisen ja fyysisen kehityksen hankalasta sairaudesta huolimatta, ja sopeutumista näihin.

1. O’Connor A M, Stacey D (2005) Should patient decision aids (PtDAs) be introduced in the health care system? Copenhagen, WHO Regional Office for Europe (Health Evidence Network report; http://www.euro.who.int/Document/E87791.pdf

2. Elwyn, G., Edwards, A., Kinnersley, P., & Grol, P. (2000). Shared decision making and the concept of equipoise: the competences of involving patients in health care choices. British Journal of General Practice, 50, 892-897.

Send this to friend