Myoomien hoidon tavoitteena on vähentää oireita (vuotoa, kipua) ja/tai pienentää myoomien kokoa.
Myoomien hoito
Myoomien kehittymiselle on monta riskitekijää. Myoomien kehittymiseen vaikuttavat todennäköisesti monet eri tekijät yhdessä, ja estrogeeni- ja progesteronihormonien tiedetään edistävän myoomien kasvua. Tästä syystä osa hoidoista vaikuttaa kyseisiin hormoneihin.
Lääkärit ottavat huomioon useita tekijöitä tehdessään päätöstä parhaasta hoidosta. Hoitopäätökseen vaikuttavat tärkeät tekijät, kuten oireiden vakavuus, myoomien koko ja sijainti, potilaan ikä ja se, halutaanko kohtu ja hedelmällisyys säilyttää. Eri vaihtoehdoista kannattaa keskustella gynekologin kanssa.
Hoitovaihtoehdot
Lääkkeet
Kohdun myoomien hoitoon käytetään usein seuraavia lääkkeitä, useimmissa tapauksissa oireiden pitämiseksi hallinnassa:
- Selektiiviset progesteronireseptorin modulaattorit
- GnRH-analogit
- Ehkäisytabletit ja keltarauhashormoni
- Hormonikierukka
Muut kuin leikkaushoidot
Myoomien hoitoon on useita erilaisia ei-kirurgisia vaihtoehtoja, kajoamattomia ja lievästi kajoavia. Keskustele gynekologin kanssa vaihtoehdoista ja etenkin siitä, mitkä ovat sopivia sinulle vaivojesi perusteella.
- Kohdennettu ultraäänikirurgia magneettikuvausohjauksessa
- Myolyysi
- Kohtuvaltimoiden embolisaatio
Leikkaus
Leikkaus on mahdollinen, jos lääkkeillä ei ole ollut vaikutusta ja myoomaoireet ovat erityisen vaikeita. Kysymykseen tulevia leikkaustyyppejä on useita erilaisia. Gynekologi antaa lähetteen erikoislääkärille, joka voi keskustella kanssasi kaikista vaihtoehdoista ja eri toimenpiteiden hyödyistä ja mahdollisista riskeistä.
- Kohdunpoisto (hysterektomia)
- Myoomanpoisto (myomektomia)
- Myoomanpoisto vatsan kautta tehtävässä avoleikkauksessa
- Myoomanpoisto kohduntähystyksessä tai emättimen kautta
- Myoomanpoisto vatsaontelontähystyksessä
Lääkkeet
Myoomien hoitoon käytetään usein seuraavia lääkkeitä. Useimmiten niillä pyritään oireiden hallintaan. Pyydä tietoa lääkäriltäsi.
Myoomien lääkehoito
Myoomista johtuvien oireiden hoitoon ja ennen leikkausta: SPRM
Valmistetta käytetään myoomien hoitoon ennen leikkausta tai myoomista johtuvien keskivaikeiden tai vaikeiden oireiden pitkäaikaiseen hoitoon. Lääkehoito voi vähentää myoomista johtuvaa runsasta kuukautisvuotoa ja saada myoomat kutistumaan. Lääkkeen vaikutus kohdistuu elimistön luonnollisen keltarauhashormonin eli progesteronin toimintaan.
SPRM on lyhenne sanoista selektiivinen progesteronireseptorin modulaattori.
Käyttöön ennen leikkausta: GnRH-agonistit
GnRH-agonisteja voidaan käyttää myoomien kutistamiseen ennen leikkausta. GnRH-agonistit estävät naisen normaaliin kuukautiskiertoon vaikuttavien hormonien tuotantoa. Tällöin estrogeenia vapautuu vähemmän ja myoomat kutistuvat.
Lääkkeet runsaisiin kuukautisiin, jotka voivat joskus johtua myoomista.
Ehkäisytabletit ja keltarauhashormoni
Sekä estrogeenia että keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet tekevät kuukautisista usein niukemmat ja säännöllisemmät. Niitä käytetään lievien kuukautisvaivojen hoitoon.
Keltarauhashormoni hillitsee kohdun limakalvon kasvua. Sillä hoidetaan kuukautishäiriöitä, jotka voivat joskus johtua myoomista.
Ehkäisyvalmisteet estävät munasolujen irtoamisen munasarjoista ja keskeyttävät siten luonnollisen kuukautiskierron.
Hormonikierukka
Hormonikierukkaa käytetään tavallisesti ehkäisyyn, mutta sillä voidaan hoitaa myös runsaita kuukautisia, jotka voivat joskus johtua myoomista.
Kierukka asetetaan kohtuun, jossa siitä vapautuu keltarauhashormonia.
Muut kuin leikkaushoidot
Myoomien hoitoon on useita erilaisia, kajoamattomia ja lievästi kajoavia vaihtoehtoja, joihin ei sisälly leikkausta. Keskustele lääkärin kanssa vaihtoehdoista ja etenkin siitä, mitkä ovat sopivia sinulle vaivojesi perusteella.
Kohdennettu ultraäänikirurgia magneettikuvausohjauksessa
Kohdennettu ultraäänikirurgia magneettikuvausohjauksessa on kajoamaton myoomien hoitotoimenpide naisille, jotka eivät toivo raskautta.
Tässä toimenpiteessä myoomat tuhotaan kohdennetulla, suuritaajuuksisella ja suurienergiaisella ultraäänisäteilyllä lämmittämällä niitä yksi kerrallaan, kunnes ne koaguloituvat.
Kohtuvaltimoiden embolisaatio
Kohtuvaltimoiden embolisaatiossa eli tukkimisessa valtimoihin viedään katetrilla pieniä partikkeleita, jotka estävät verenvirtauksen kohtuun. Tämä aiheuttaa myoomien surkastumisen. Tämä on tehokas hoito naisille, jotka eivät toivo raskautta.
Toimenpiteen aikana röntgenlääkäri ruiskuttaa pieniä mikropartikkeleita kohtuvaltimoihin valtimoiden tukkimiseksi. Kohdun hapensaanti estyy ja kohdun seinämässä alkaa tapahtua koagulaatiota eli hyytymistä. Hyytymät voidaan liuottaa myöhemmin, kun kohdun verenkierto palautuu, mutta myoomakyhmyt eivät enää muutu. Tällä tavoin myoomat tuhoutuvat veren ja hapen puutteen takia.
Kuten muihinkin toimenpiteisiin, embolisaatioon liittyy riskejä ja komplikaatioita, kuten munasarjatoiminnan heikentymistä, infektioita ja vuotoja.
Myolyysi
Myolyysissa myoomat tuhotaan kohdennetulla sähköenergialla. Tämä voidaan tehdä vatsaontelontähystimellä, mutta myoomia voidaan käsitellä vain yksi kerrallaan.
Myolyysissa kohtuun viedään ensin kirurgisia neuloja pienestä vatsaan tehdystä viillosta, minkä jälkeen myoomat käsitellään sähköllä. Myoomien verisuonet kurotaan kiinni ja verenkierto estetään. Toimenpide voi vaikuttaa hedelmällisyyteen eikä sitä pidä käyttää, jos raskaus on toiveissa lähiaikoina.
Leikkaus
Leikkaus on mahdollinen, jos lääkkeillä ei ole ollut vaikutusta ja myoomaoireet ovat erityisen vaikeita. Kysymykseen tulevia leikkaustyyppejä on useita erilaisia. Lääkäri antaa lähetteen erikoislääkärille, joka voi keskustella kanssasi kaikista vaihtoehdoista ja myös eri toimenpiteiden hyödyistä ja mahdollisista riskeistä.
Kohdunpoisto (hysterektomia)
Kohdunpoisto on leikkaustoimenpide, jossa koko kohtu poistetaan. Kohdunpoiston jälkeen ei voi tulla enää raskaaksi ja kuukautiset loppuvat iästä riippumatta. Kohdunpoisto on lopullinen myoomahoito, sillä toimenpide poistaa kaikki myoomat sekä myös niiden uusiutumisriskin.
- Osittainen: Pelkkä kohtu
- Täydellinen: Kohtu, kohdunkaula ja joskus munasarjat
- Radikaali: Kohtu, kohdunkaula, emättimen yläosa, yleensä munasarjat
Kohdunpoistoon liittyy joitakin riskejä, kuten verenhukka ja kipu leikkauksen jälkeen. Kohdunpoistolla voi olla myös psyykkisiä seurauksia.
Myoomanpoisto (myomektomia)
Myoomanpoistolla tarkoitetaan leikkauksia, joissa poistetaan myoomat siten, että kohtuun tai naisen hedelmällisyyteen kohdistuu mahdollisimman vähän vaikutuksia. Toimenpiteeseen liittyy kuitenkin pieni kohdun repeämän riski tulevissa raskauksissa. Myoomanpoisto voidaan toteuttaa pääasiassa kolmella eri tavalla:
- Myoomanpoisto vatsaontelontähystyksessä
- Myoomanpoisto kohduntähystyksessä tai emättimen kautta
- Myoomanpoisto vatsan kautta tehtävässä avoleikkauksessa
Myoomanpoisto vatsaontelontähystyksessä
Vatsaontelontähystyksessä tehtävää tai robottiavusteista myoomanpoistoa käytetään herakalvonalaisten ja varrellisten myoomien poistoon.
Tässä toimenpiteessä vatsaontelontähystin ja muita instrumentteja viedään sisään vatsaan tehdyn viillon kautta ja näiden avulla myoomat leikataan irti kohdun seinämästä. Kohtu voidaan siis säilyttää. Tietyissä tapauksissa käytetään robottia, jos myoomat ovat vaikeassa paikassa.
Vatsaan tehdään pieni viilto, jotta myoomiin päästään käsiksi. Robottiavusteisen myoomanpoiston ansiosta monilla naisilla voidaan käyttää vain lievästi kajoavaa tekniikkaa, kun aiemmin vatsaontelo olisi jouduttu avaamaan.
Paikantamisen jälkeen myoomat irrotetaan kohdun seinämästä. Menetelmä aiheuttaa vain vähäistä verenvuotoa ja arpimuodostusta.
Myoomanpoisto kohduntähystyksessä tai emättimen kautta
Kohduntähystyksessä tapahtuvassa myoomanpoistossa käytetään kohduntähystintä, jossa on kamera ja lamppu.
Kohduntähystin viedään sisään kohdunkaulan kautta, jotta lääkäri voi tarkastella kohdun sisäpuolta. Myoomien paikantamisen jälkeen käytetään toista instrumenttia eli niin kutsuttua resektoskooppia, jolla myoomat paloitellaan pienemmiksi. Tämän jälkeen palaset poistetaan kohdunkaulan kautta.
Myoomanpoisto vatsan kautta tehtävässä avoleikkauksessa
Myoomat poistetaan vatsan kautta, jos myoomat ovat liian suuria tai niitä on liian monta, jotta ne voitaisiin poistaa muulla tavalla.
Kirurgi tekee vatsaan kaksi pientä viiltoa, pystysuoran ja vaakasuoran, joiden kautta päästään käsiksi kohtuun ja myoomat voidaan poistaa. Paikantamisen jälkeen myoomat irrotetaan kohdun seinämästä. Menetelmä aiheuttaa vain vähäistä verenvuotoa ja arpimuodostusta.