Elä hyvää elämää myoomista huolimatta

Elä hyvää elämää myoomista huolimatta
December 17, 2015 andersson

Ottaen huomioon, että noin 40 %:lla 35–55-vuotiaista naisista on kohdun lihaskasvaimia1 eli myoomia, liian moni lykkää lääkäriin menoa. Erään kyselyn perusteella monet ovat vain opetelleet pärjäämään hankalien oireiden kanssa.2

Runsaat kuukautiset

Vaikeat kuukautiset ovat yksi myoomien yleisimmistä oireista ja voivat heikentää elämänlaatua. Osalla vuoto on niin runsasta, että heidän on vaihdettava tamponia puolen tunnin välein ja/tai käytettävä kahta sidettä samanaikaisesti. Monien on oltava poissa töistä ja kieltäydyttävä sosiaalisista tapahtumista. Kiusallista vuotoa voidaan estää monin tavoin, mutta pelkkä vaikeiden kuukautisten sietäminen ei ole ratkaisu. Jos vuotoa ei hoideta, myoomat voivat kasvaa ja suurentua. Kuukausittainen verenhukka voi aiheuttaa anemiaa. Rautalisän ottamisesta on kyllä apua, mutta se ei ratkaise varsinaista ongelmaa eli verenvuotoa.

Valitettavasti runsaat kuukautiset eivät ole myoomien ainoa oire, vaan ne voivat aiheuttaa myös kivuliaita kuukautisia, lanneselän alueen kipua, vatsan aristusta ja yhdyntäkipua. Osa naisista sietää kramppeja ja kipua ja lievittää niitä kipulääkkeillä, kun oireet muuttuvat liian hankaliksi. Jälleen kerran kyseessä on kuitenkin vain oireiden eikä itse syyn hoito. Kenenkään ei tarvitse sietää kipua eikä käyttää kipulääkkeitä joka kuukausi. Näistä asioista pitää ehdottomasti keskustella lääkärin kanssa.

Myoomat voivat myös painaa virtsarakkoa, mikä voi aiheuttaa virtsaamistarpeen tihentymistä. Osalle naisista tämä aiheuttaa jatkuvaa vaivaa puhumattakaan siitä, että joutuu aina huolehtimaan, että lähistöllä on WC. Monet tottuvat tällaiseen siinä määrin, että taakkaa ei tule enää ajatelleeksi.

”Kenenkään ei tarvitse sietää kipua eikä käyttää kipulääkkeitä”

Ota yhteys lääkäriin avun saamiseksi

Kaikki kuukautismuutokset sekä virtsarakon ja suolen toiminnan muutokset on aina tutkittava, jotta muut, vakavat sairaudet voidaan sulkea pois. Myoomat voivat vaikuttaa myös kykyyn saada lapsia. Myoomat voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja suurentaa komplikaatioiden todennäköisyyttä raskauden aikana.3 Lääkärin kanssa on syytä keskustella myös, jos lasten hankkiminen on suunnitelmissa lähiaikoina.

Hoitovaihtoehtoja enemmän kuin koskaan

Myoomille on nykyään hoitovaihtoehtoja enemmän kuin koskaan aiemmin. Näitä ovat mm. leikkaukset tai myoomia pienentävät ja vuotoa vähentävät tabletit. Jokaiselle on vain löydettävä sopivin hoito. Ei siis ole mitään syytä sietää ongelmaa, sillä siihen on nyt mahdollista löytää hyvä ratkaisu.

Varaa aika lääkärille jo tänään ja paranna elämänlaatuasi

1.  Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Uppdat. (2008) 14 (3): 259-274

2. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

3. Fibroids and reproductive outcomes: a systematic literature review from conception to delivery. Klatsky PC1, Tran ND, Caughey AB, Fujimoto VY. Am J Obstet Gynecol. 2008 Apr;198(4):357-66. doi: 10.1016/j.ajog.2007.12.039.

Send this to friend